NYC PASTRAMI

Vorbim de pastrama frageda si suculenta de vita, cartofi prajiti cum doar la noi gasesti in stilul Fabrica, castraveti murati, totul asezonat cu un dressing pentru cunoscatori.

Dar, asa cum puteai banui, ,,la piece du resistance” din toata aceasta reteta este NYC Pastrami.

Ai putea crede ca reteta are legatura cu America secolului XIX si ca vorbim de o reteta de carne de vita create de cowboy-ii americani in goana lor prin preeria americana, dar adevarul este altul.

Intr-adevar, in Statele Unite ale Americii este celebrata pastrama de vita dar reteta nu e a lor. Pastrama a fost dusa in Statele Unite ale Americii de evreii romani care s-au stabilit la New York, in secolul al XIX-lea. Chiar daca burger-ul si sandwich-ul cu pastrama sunt inventii americane, carnea in sine si metoda ei de preparare s-a nascut in Romania. In plus, inclusiv cuvantul “pastrama” provine tot din limba romana.

O reteta mai veche decat orice carte de bucate

Pastrama de vita, ca reteta si concept n-a fost inventata de un gurmand sau de un bucatar chef. Reteta a fost gandita tocmai pentru a conserva mai mult timp carnea si pentru pastrarea calitatilor ei nutritive. Astfel, pastrami provine din cuvantul romanesc “a pastra” sau ,,a ma pastra’’.

Pastrama a ajuns in USA prin intermediul evreilor romani stabiliti in New York. Macelarul Sussman Volk este cel care pretinde ca a introdus sandwich-ul cu pastrama fierbinte, in anul 1887, la magazinul sau de delicatese din Strada Delancey.

Legenda urbana spune ca Volk n-a stiut dintotdeauna reteta si ca a primit-o de la un om misterios pe care l-a ajutat sa-si care bagajele si i-a permis acestuia sa-si depoziteze geamantanul in bacania sa.

La inceput, Sussman a vandut carnea in bucati mari, insa apoi a inceput sa le taie in bucati subtiri si sa le puna pe paine, cu mustar. A inceput sa vanda carnea aproape imediat si a transformat in curand macelaria sa in restaurant. Sandwich-urile traditionale sunt servite pe paine de secara, cu mustar. Pastrama este facuta cel mai des din pieptul taiat al animalului.

Carnea este conservata cu ajutorul unei paste sarate de condimente precum coriandru, seminte de mustar si boabe de piper negru, dupa care este afumata. Inainte de a fi servita, carnea este reincalzita.

Lucruri pe care nu le stiti despre carne

Probabil v-ati intrebat de ce este mai scumpa pastrama de vita fata de alte preparate. Motivul e simplu. Daca nu stiati, in procesul de afumare se pierd trei sferturi din cantitatea de carne folosita initial. Ceea ce inseamna ca atunci cand cumparati 250 de grame de pastrama de vita, platiti cam aceeasi suma ca si pentru un kilogram de carne proaspata.

Stiati ca cercetatorii de la universitatea din Newcastle au stabilit ca un sandwich cu pastrama poate vindeca mahmureala mai repede decat o cioarba acra?

Pentru alte descoperiri gastronomice va asteptam la Fabrica sa gustati preparatele noastre.