S-a dus deja jumătate de vară, dar la Fabrica, pofta de viață și de experiențe gastronomice inedite de abia a început. Și dacă tot intrăm în prima săptămână din cealaltă jumătate de vară, ne-am gândit să vă invităm să explorați un altfel de gust pentru pizza – Pizza Popeye.

Pizza Popeye – Pentru că spanacul e un ingredient genial

Vă mai aduceți aminte de Popeye și desenele animate? Nu știu voi, dar copilăria noastră a fost marcată de acest personaj și de forța lui după ce mânca o cutie de spanac. De aceea am creat și noi pizza Popeye. Ne-am gândit la un preparat sățios, gustos, care să te binedispună și să îți dea energie.

Curiozități și animozități despre pizza

Tu știai că americanii sunt obsedați de acest preparat? Altfel spus, deși pizza a fost inventată în Italia, americanii mănâncă mai multă pizza decât multe state din Europa? Mai mult decât atât, 27% dintre toate restaurantele de pe teritoriul SUA sunt pizzerii.

Știai că prima pizza din lume a fost servită într-un restaurant din Napoli în secolul XVIII? Mai exact, la 1738 se servea pentru prima dată o pizza. Numele localului se numea – Pizzeria Antica.

Si daca tot am vorbit de Italia și Napoli, știați că originile cuvântului pizza vin din latinescul picea și care însemnna – crustă de pâine arsă pe jar.

Știați că – cea mai mare pizza a fost făcută într-o iarnă, la 8 decembrie 1990 într-un celebru supermarket din Africa de Sud? Bucătarii au folosit 500 kg de făină, 800 kg de brânză şi 900 kg de sos de roşii. Diametrul ei a fost de aproape 40 de metri.

Ca să vă faceți o idee, încercați să vă imaginați jumătatea unui stadion de fotbal. Cam atât de mare a fost acea pizza. Pentru prepararea ei s-a folosit niște malaxoare uriașe din domeniul minier și toată compoziția a fost pregătită pe o vatră specială.

Și dacă tot am intrat în zona de recorduri, un bucătar milanez a reușit să pregătească aluatul și compoziția a 15 pizza medii, cu diametrul de 32 de cm în 2 min și 35 de secunde. Evident, la crud, fără prepararea lor efectivă la cuptor.

Anual, în lume se vând peste 5 miliarde de felii de pizza. Și dacă tot am vorbit mai devreme de Statele Unite ale Americii, un studiu a arătat că în SUA, în medie, un american mânăncă într-o lună peste 46 de felii de pizza.

Iar cine spune că pizza e un preparat pentru mase, un fel de preparat intermediar intre junk food, fast food și fine dining, se înșeală. În lume a fost pregătită o pizza în valoare de 575 de dolari. Cea mai scumpă pizza din lume avea topping de somon afumat scoțian, medalioane de vânat canadian, homar din Oceanul Atlantic marinat în coniac de 40 de ani, caviar rusesc trecut prin șampanie cu foiță de aur din Franța.

Un studiu făcut la nivel mondial în mai multe țări din Europa precum – Germania, Italia, Franta, Spania, Austria, inclusiv America și Australia au descoperit că atunci când vine vorba să aleagă ce să mănânce, copiii cu vârsta cuprinsă între 5 ani și 12 ani aleg Pizza.

Și dacă tot am vorbit de copii, nu uitați că în acest weekend vă așteaptă Pavel Bartoș la Fabrica într-o întâlnire creativă cu părinți și copii. Se vor spune povești, se va râde, avem și pizza în meniu dar și alte surprize gastronomice pe care le puteți comanda la liber. Iar la final Pavel va oferi autografe celor care au stat cuminți.

Vă așteptăm sâmbătă, 21 iulie, în club Fabrica de la orele 18:00. Intrare este liberă! Pentru rezervări accesați pagina noastră de Facebook sau lăsați un mesaj la rubrica contact de pe site!