Pentru multi Craciunul inseamna cadouri, distractie, timp petrecut cu familia, vacante la munte, la bunici, intalniri cu prietenii. Dar pe glob Craciunul are si alte semnificatii sau, cel putin, in anumite tari sau orase se intampla si lucruri mai putin obisnuite.
Din lume adunate
De exemplu, daca nu stiati, germanii au avut primul brad artificial prin secolul XIX. Acesta era facut din pene de gasca vopsite in culori precum ocru, albastru, vernil, orange. Curios e faptul ca nu vopseau penele in culoarea oului de rata 🙂
Tot in Germania in ajun de Craciun se spune ca oamenii cu suflet pur pot sa auda animalele cum vorbesc si sa le inteleaga limba si pot conversa cu ele la miezul noptii.
Un brad inalt cat un bloc
In alta ordine de idei, potrivit Guiness Book, cel mai inalt brad de Craciun a avut 67 de metri inaltime si a fost expus in centrul comercial Northgate, din Seatle, Washington.
A durat saptamani pana a fost transportat din padure pana in zona locuibila din cauza problemelor in trafic la deplasare. Ca sa va faceti o idee, cladirea de sticla cu 15 etaje din zona Iancu de Hunedoara se afla la o distanta fata de sol de 65 de metri.
Pastram continentul America si ajungem in Bolivia. Aici se tine “Slujba cocosului” in ajun de Craciun, unii oameni venind chiar cu inaripatele la biserica.
Si daca vi se par plictisitoare decoratiunile de Craciun de pe la noi, incercati sa vizualizati urmatoarea poza. In Polonia, decoratiunile de Craciun in forma de panza de paianjen sunt foarte populare si apar peste tot. Motivul este o legenda autohtona. Polonezii considera paienjenii ca fiind un simbol al bunatatii si prosperitatii de Craciun.
De la ei probabil a aparut si la noi vorba ca daca vezi un paianjen in casa sa-l lasi in pace pentru ca iti aduce vesti bune.
Mos Craciun chiar a existat?
Daca in prezent stim cu totii ca locuinta lui Mos Craciun este in Laponia si exista pe internet suficiente filmulete cu el si renii sai, un fel de personaj iconic al Disneyland in sezonul rece, cronicile spun ca Mos Craciun chiar a existat. De fapt, in primele secole ale crestinatatii, Mos Craciun era de fapt mos Niculae de azi.
Numele sau era de fapt Sfantul Nicolae din Mira, care a trait in secolul IV. S-a nascut in Patara (Turcia de astazi) si este unul dintre cei mai mari sfinti. Are mai multe icoane decat toti ceilalti sfinti, in afara de Maria. Ilustratiile stravechi il infatiseaza stand drept, serios si cu o nuia in mana. Este un simbol al disciplinei si pedepsirii faptelor rele.
Mere in loc de globulete
Primele decoratiuni de Craciun au fost merele. Aceste fructe ii urmaresc pe oameni in ipostaze religioase importante inca din vechiul testament, caci Adam si Eva au cazut din rai tot din cauza unui mar. Acest obicei apare si la noi in diferite zone unde se pun mere in brad sau se ofera la colindatori mere ca ofranda pentru vocea lor.
Stiu ca pare greu de crezut, dar pentru norvegienii din trecut, vikingii de odinioara, Mos Craciun era un zeu viking. Acesta zbura pe un cal cu 8 picioare si impartea atat cadouri la copiii cuminti cat si pedepse.
Noi va asteptam in Fabrica sa descoperiti evenimentele noastre in ajun de sarbatori si sa nu uitati sa va faceti rezervarea din timp pentru Trilogia Revelionului. Detalii gasiti pe pagina noastra!