De ce Fabrica în vremea Recoltei? Pentru ca e toamna, pentru ca e ultimul weekend de septembrie si ne-am gandit sa facem ceva special. Asa ca in perioada 29-30 septembrie te asteptam in locatia noastra ca sa descoperim împreună secretele toamnei din spatele bucatelor pregătite de Chef Sorin.
O sa avem pentru tine si invitatii tai must proaspăt stors de cei mai iscusiti meșteșugari, grătar făcut pe jar, cârnați inspirați din rețetele bunicilor, zacusca, salate de vinete ca la mama acasă și multe alte bunătături.
O sa avem si degustari de vinuri din podgoria Sarica Niculitel. Vinuri cupajate sau monosepaje, fiecare cu povesti si arome.
Te simti nostalgic dupa vremurile de odinioara? Duminica ti-am pregatit de la ora 19 un recital cu Savoy Marian Nistor. O sa poti fredona piesa – ,,Domnisoara, Domnisoara” alaturi de prieteni si familie.
Traditii si obiceiuri de Ziua Recoltei
Încă din vremuri străvechi, recoltelor li se consacrau perioade de petreceri, de evidentiere. Fiecare recolta, fiecare rod era celebrat. Vechii greci dar si romanii aduceau ofrande zeitatilor pentru roadele pamantului. Azi, inca din vremea dacilor, in sate din Tara Fagarasului, in Muntii Apuseni dar si in alte regiuni ancestrale, sărbătorile de Ziua Recoltei, incep spre final de septembrie și dureaza pana la mijlocul lunii octombrie, cand incepe sa dea prima bruma.
Sunt istorici care spun ca obiceiul celebrarii recoltelor a pornit inițial din ținuturile trace, adică din zona geografică locuită și de strămoșii daci. Să nu uităm că toamna este mai ales marcată de culesul viilor și pregătirea mustului, una dintre cele mai străvechi ocupații în partea aceasta de Europă.
Pe de altă parte echinocțiul din data de 23 Septembrie, marchează începutul toamnei calendaristice și creșterea nopții. În vechime, pentru culturile arhaice care își guvernau activitățile după calendarul solar, echinocțiul era prilejuit ritualuri specifice.
Obiceiurile toamnei cu prilejul recoltei sunt urmate de cele pentru asigurarea sporului anului următor. Anul agricol propriu zis se sfârșește la Sfântul Dumitru, și în Făgăraș ca și în alte părți ale țării, finalitatea aceasta este marcată de Focul de Sâmendru (Sf. Dumitru) care este specific praznicului. Există și obiceiul de a zdrobi tăciunii de la foc prin grădină și livadă pentru rod bogat, pe mai departe.
De ce Fabrica in vremea Recoltei?
Pentru ca vrem sa nu uiti, vrem sa pastrezi amintirile din viata ta mereu vii. Iți mai aduci aminte de vremurile când erai departe de agitația cotidiana? Cand așteptai ca mustul proaspăt să fiarbă, când îți invitai vecinii de pe uliță la cazanul cu prune abia culese pentru țuică?
Când bunica tocmai scotea din tuci zacusca făcută în curte pe foc de lemne de brad si fag și o aseza in borcane, cand cămara începea sa fie colorata de murături asortate, compoturi și dulcețuri?
Vino la Fabrica în perioada 29-30 septembrie ca să te bucuri și tu de semnele toamnei, de roadele pe care le-am pregătit cu migala pentru un gust.